Over FIAT

"FIAT is ontstaan uit een ontmoeting tussen Monseigneur Suenens en Veronica O'Brien in 1947.

 

Sinds 1940 was Veronica op een missie om het Legioen van Maria op te richten in Frankrijk en andere Europese landen. Monseigneur Suenens, toen hulpbisschop van Mechelen, nam contact met haar op over het project.

 

Beetje bij beetje heeft zich rond hen een kleine internationale en apostolische gemeenschap gevormd die dezelfde spirituele weg volgt. Deze groep, die een belangrijke rol speelt in verschillende bestaande organisaties, draagt al de belofte van het Tweede Vaticaans Concilie in zich.

 

Na een retraite in Paray-le-Monial in 1981 voelde dit team zich geroepen om nog dieper in te gaan op het fiat van Maria en zo hun eigen roeping in de Kerk te ontdekken. Op aanraden van Veronica nam deze groep een lange tijd om in gebed te zoeken naar Gods wil.

 

Het Pastoraal Centrum van het Aartsbisdom Mechelen, waar het Internationaal Secretariaat is gehuisvest.

 

De FIAT-groep, die informeel begon in 1982, kreeg een missionaire impuls in september 1984 dankzij de FIAT-rozenkrans.

 

Op 16 juli 1987, het feest van Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel, werd "FIAT" een vereniging zonder winstoogmerk (vzw) en kreeg zo een wettelijke status.

 

Voorstelling van de FIAT-Vereniging

Het is voor ons een vreugde om u het FIAT-apostolaat voor te stellen. Het is ook een gelegenheid om onze dank te betuigen aan de vele vrienden van FIAT die op één of andere manier hebben bijgedragen tot dit apostolaat.

 

We willen graag de vele donateurs bedanken die - al meer dan 35 jaar - deze verschillende initiatieven mogelijk maken.

 

In de loop der jaren zijn verbintenissen aangegaan in verschillende landen en continenten. Stap voor stap zijn de inspiraties van de oprichters - kardinaal Suenens en Veronica O'Brien - omgezet in zeer concrete initiatieven.

 

Al meer dan 12 jaar is het internationale secretariaat gevestigd in het 'Centre Diocésain Pastoral' van het Aartsbisdom Mechelen-Brussel, dat de communicatie met de verschillende diensten van de Kerk en met de verschillende bewegingen en gemeenschappen vergemakkelijkt. De FIAT-groep heeft zijn structuur geconsolideerd om de juridische status van 'vereniging zonder winstoogmerk' (vzw) te verkrijgen.

 

De FIAT-Vereniging waakt erover haar apostolaat uit te oefenen in harmonie met de leer van de katholieke Kerk en haar herders. Via haar 'initiatieven' biedt de FIAT-Vereniging christenen de kans om deel te nemen aan de zending van de Kerk door deel te nemen aan het parochieweefsel of door deel te nemen aan andere kerkelijke diensten.

 

De FIAT-Vereniging wil op haar eigen manier gehoor geven aan de oproep van het Tweede Vaticaans Concilie, een oproep aan alle christenen die door hun doopsel gezonden zijn om te zenden. Zij legt in het bijzonder de nadruk op haar roeping "om altijd en overal, in woord en daad, getuigen te zijn van Christus en van de Liefde van zijn Goddelijk Hart".

 

Door ons het evangelie te brengen, biedt Jezus Christus ons een weg naar geluk. Op grond van ons doopsel hebben we de missie om het evangelie te delen met iedereen die de Voorzienigheid op ons pad brengt. Voor christenen geven de barmhartigheid van de Vader en het nederig getuigen daarvan een diepe betekenis aan hun leven.

 
 

De nabijheid van Maria brengt ons dichter bij de intimiteit van Christus, en de FIAT-Vereniging stelt voor een geloofsreis met Maria. In die zin leiden het FIAT-gebed en de FIAT-rozenkrans ons naar een partorale dynamiek.

 

Sinds 35 jaar heeft het apostolaat van de FIAT-Vereniging kunnen rekenen op het gebed en de financiële steun van de Vrienden van FIAT, alsook op de aanmoediging van de Kerk. Deze dubbele aanmoediging nodigt ons uit om het FIAT-apostolaat verder te zetten.

 

Tot nu toe ontvingen we aanvragen voor FIAT-rozenkransen en FIAT-geschriften uit meer dan 120 landen. Het is een vreugde om zo te kunnen werken in het hart van de Kerk. De FIAT-groep - zoals Johannes Paulus II ons graag noemde - dankt de Heer hiervoor!

 

Wat zijn de doelstellingen?

Het team rond kardinaal Suenens en Veronica O'Brien heeft zeker een grote invloed gehad op het FIAT-apostolaat.

 

Dankzij zeer geëngageerde en toegewijde mensen die kardinaal Suenens en Veronica O'Brien hebben gekend, heeft het FIAT-apostolaat een zekere impact gehad in de wereld. De FIAT-rozenkrans is verspreid in vele landen en er zijn gemeenschappen geïnspireerd door de FIAT-spiritualiteit.

 

De FIAT-stuurgroep en haar leiders hebben ook samengewerkt met andere groepen binnen de Charismatische Vernieuwing en met congregaties zoals de Montfortiaanse familie, om retraites, studiedagen, enz. te organiseren.

 

Hetzelfde geldt voor de Communauté du Magnificat in Congo, de 'Jeunes de Lumière' in Aledjo/Togo en de 'Our Lady of Walsingham'-gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk.

 

We hebben alle reden om dankbaar te zijn voor het charisma van de oprichters, dat veel vruchten heeft afgeworpen.

 

Soms is er een probleem met het uitbundige taalgebruik van de vroege geschriften, die al een solide inleiding in de spiritualiteit van Saint Louis-Marie de Montfort veronderstellen.

 

We moeten ook rekening houden met het werk van de exegese, die een groter onderscheid maakt tussen wat we weten over Maria tijdens het openbare leven van Jezus en met Pinksteren, en de theologische uitwerking van de kinderverhalen die zo'n inspiratiebron zijn geweest voor kunst en populaire devotie.

 

Zonder dat de FIAT-Vereniging christenen aanmoedigt om deel te nemen aan de zending van de Kerk op parochieel, diocesaan of interdiocesaan niveau.

 

Kardinaal Suenens verwees vaak naar Evangelii NuntiandiDe apostolische vermaning van paus Paulus VI (8 december 1975):  "Evangeliseren is in feite de genade en roeping van de Kerk, haar diepste identiteit. Zij bestaat om te evangeliseren, dat wil zeggen, te prediken en te onderwijzen, om het kanaal te zijn van de gave van genade...".  (14).

 

De genade van de Vernieuwing - van het leven in de heilige Geest - heeft geen ander doel dan ons uit te nodigen ons doopsel ten volle te beleven. Alle geschriften van kardinaal Suenens en de publicaties van de FIAT-Vereniging hebben als enig doel de christenen te stimuleren om "altijd en overal in woord en daad te leven als trouwe getuigen van Christus en van de Liefde van zijn Goddelijk Hart".

 

Paus Franciscus

In twee toespraken (1er juni 2014 en 3 juli 2015), benadrukt paus Franciscus het belang van de Vernieuwing en van de Documenten uit Mechelen van kardinaal Suenens. Paus Franciscus benadrukt ook de rol van Veronica O'Brien.

 

... De Charismatische Vernieuwing is een grote kracht voor de verkondiging van het evangelie, in de vreugde van de heilige Geest. Jullie hebben de heilige Geest ontvangen die jullie de liefde van God voor al zijn kinderen en de liefde van het Woord heeft doen ontdekken. ... In de Documenten van Mechelen hebben jullie een gids, een zekere weg om niet de verkeerde weg in te slaan. Het eerste document is: Theologische en pastorale oriëntatie.

 

De tweedend is: Charismatische Vernieuwing en Oecumene, geschreven door kardinaal Suenens zelf, een belangrijke protagonist van het Tweede Vaticaans Concilie. De derde is: Charismatische Vernieuwing en de Dienst aan de Mens, geschreven door kardinaal Suenens en bisschop Helder Camara.

 

Dit is jouw reis: evangelisatie, geestelijke oecumene, zorg voor de armen en behoeftigen en het verwelkomen van de gemarginaliseerden.

 

Het jaar daarop, in 2015, bij de voorbereiding van de 50ste verjaardag van de Charismatische Vernieuwing, verwees paus Franciscus opnieuw naar de stichters van de FIAT-Vereniging:

 

... Ik wil jullie vandaag herinneren aan het verleden, omdat het altijd een goed idee is om mensen daaraan te herinneren: de identiteit van de Katholieke Charismatische Vernieuwing, waaruit de dienst van het begeleiden van de Vernieuwing in de Geest is ontstaan [eerst ICCRO, toen ICCRS, nu CHARIS]. Ik doe dat met de woorden van kardinaal Léon-Joseph Suenens, de grote beschermer van de Charismatische Vernieuwing, zoals hij die beschrijft in het tweede boek van zijn memoires.

 

In de eerste plaats herinnert het op deze plaats aan de buitengewone figuur van een vrouw die veel heeft betekend in het begin van de Charismatische Vernieuwing; zij was de medewerkster van kardinaal Suenens, die ook het vertrouwen en de genegenheid genoot van paus Paulus VI. Ik heb het over Veronica O'Brien: zij was het die de kardinaal vroeg naar de Verenigde Staten te gaan om te zien wat er gebeurde, om met eigen ogen te zien wat zij beschouwde als het werk van de heilige Geest. Zo leerde kardinaal Suenens de Charismatische Vernieuwing kennen, die hij omschreef als een "vloed van genade", en hij was de sleutelfiguur in het levendig houden ervan in de Kerk.

 

Paus Paulus VI dankte hem tijdens de mis op Pinkstermaandag in 1975 met de volgende woorden: "In naam van de Heer dank ik u omdat u de Charismatische Vernieuwing in het hart van de Kerk hebt gebracht".

De Charismatische Vernieuwing heeft een lange geschiedenis en in zijn homilie tijdens deze mis verklaarde de kardinaal: "Moge de Charismatische Vernieuwing als zodanig verdwijnen en veranderen in een Pinkstergenade voor de hele Kerk: om trouw te blijven aan haar oorsprong moet de rivier zich verliezen in de oceaan". Ja, als de rivier stopt, stagneert het water; als de Vernieuwing, deze stroom van genade, niet uitmondt in de oceaan van God, in de liefde van God, dan werkt ze voor zichzelf en dat komt niet van Jezus Christus, maar van de boze, de vader van de leugen. De Vernieuwing gaat, komt van God en gaat naar God.

 

 Paus Paulus VI zegende hem hiervoor. De kardinaal zegt verder: "De eerste fout die men moet vermijden is de Charismatische Vernieuwing onder te brengen in de categorie van de bewegingen.

 

Het is geen specifieke beweging, het is geen beweging in de gewone sociologische zin, het heeft geen stichters, het is niet homogeen en het omvat een grote verscheidenheid aan realiteiten. Het is een stroom van genade, een vernieuwende adem van de Geest voor alle leden van de Kerk, leken, religieuzen, priesters en bisschoppen.


Het is een uitdaging voor ons allemaal. Wij zijn geen deel van de Vernieuwing; de Vernieuwing wordt deel van ons, op voorwaarde dat we de genade aanvaarden die ze ons aanbiedt.

 

Kardinaal Suenens spreekt hier over het soevereine werk van de Geest die, zonder menselijke stichters, deze genadestroom in 1967 tot stand bracht.

 

Vernieuwde mannen en vrouwen die, na de genade van het doopsel in de Geest te hebben ontvangen, als vrucht van die genade leven hebben gegeven aan verenigingen, verbondsgemeenschappen, vormingsscholen, evangelisatiescholen, religieuze congregaties, oecumenische gemeenschappen, gemeenschappen die armen en behoeftigen helpen. ... (2015).

 

Paus Leon XIV

Paus Leo XIV eindigde zijn homilie tijdens de inaugurele mis van zijn pontificaat met ons te zeggen, broeders en zusters, dat dit het uur van de liefde is! Gods naastenliefde, die ons tot broeders en zusters maakt, is de kern van het Evangelie...

 

Laten we met het licht en de kracht van de Heilige Geest bouwen aan een Kerk die gegrondvest is op Gods liefde en een teken van eenheid is, een missionaire Kerk die haar armen opent naar de wereld, het Woord verkondigt, zich laat uitdagen door de geschiedenis en een zuurdesem van eenheid wordt voor de mensheid.

 

Tijdens de Pinkstermis spoorde Paus Leo XIV de gelovigen aan om aandachtig te blijven voor de Heilige Geest, "de gave van God die ons leven opent voor liefde. En deze aanwezigheid van de Heer lost onze hardheid op, onze geslotenheid, ons egoïsme, de angsten die ons blokkeren, het narcisme waardoor we alleen om onszelf draaien".

 

Moge de Heilige Geest, zo besloot de paus, "over ons en in ons komen en de grenzen van ons leven openen. hartGeef ons de genade van de ontmoeting met God, verbreed de horizon van de liefde en ondersteun onze inspanningen om een wereld op te bouwen waar vrede heerst.